12 نکته تغذیه ای برای 6 ماهگی دوم نوزاد
به گزارش مجله مستانه، مهر/سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، گفت: بعد از 6 ماهگی نیازهای غذایی شیرخوار فقط با شیر برآورده نمی گردد بلکه باید غذای کمکی را نیز برای نوزاد آغاز کرد.
جلال الدین میزایرزاز، درباره تغذیه نوزادان در 6 ماهه دوم تولد و اصول تغذیه تکمیلی که بسیار مهم است، اضافه نمود: در اصول تغذیه تکمیلی باید به نکات مهمی توجه کنیم که مشمول بر این است که:
1- بعد از تغذیه شیرخوار با شیر مادر، غذای کمکی را به او بدهید
2- غذای کمکی را چه از نظر نوع و چه از نظر مقدار به تدریج آغاز و متناسب با اشتهای کودک بیشتر کنید
3- از یک نوع ماده غذایی ساده و مجاز آغاز نموده و کم کم به مخلوطی از چند ماده برسانید
4- در آغاز، غذاها نسبتاً رقیق، اما کمی غلیظ تر از شیر مادر باشند و به تدریج بر مقدار، غلظت و تنوع آن اضافه نموده گردد تا شیرخوار بتواند ضمن آشنا شدن با مزه و قوام غذاها به جویدن هم عادت کند
5- برای آغاز تغذیه تکمیلی، می توانید فرنی و بعد از چند روز انواع حریره ها و سوپ های ساده به فاصله 3 روز تا یک هفته بدهید
6- مواد غذایی از قبیل اسفناج، گوجه فرنگی، انواع توت، گیلاس، آلبالو، خربزه، کیوی و شیر گاو را نباید برای کودک زیر یکسال استفاده کرد
7- عسل را به دلیل احتمال آلودگی به بوتولیسم نباید به کودک کمتر از یک سال داد
8- از اضافه نمودن نمک، ادویه و چاشنی ها و نیز رب گوجه فرنگی به غذای کودک زیر یکسال پرهیز کنید
9- اضافه نمودن روغن زیتون، کره و ماست به منظور افزایش انرژی غذای کودک توصیه می گردد
10- بعد از 9 ماهگی اضافه نمودن مقداری گوشت و در ادامه لوبیا، نخود و حبوبات و اضافه نمودن زرده تخم مرغ به صورت رنده شده به غذای کودک توصیه می گردد
11- از سبزیجات برگ سبز مثل جعفری، شوید و سبزیجات نارنجی رنگ مانند هویج برای تأمین ویتامین می توانید در غذای کودک اضافه کنید
12- مصرف قطره A+D یا مولتی ویتامین و نیز قطره آهن برای تأمین احتیاجهای کودک را جدی بگیرید.
رئیس انجمن تغذیه ایران با بیان اینکه آغاز غذای کمکی می تواند با لعاب برنج و فرنی باشد، گفت: بعد از آن نوزاد می تواند سوپ یا آش له شده (شامل برنج، هویج، سیب زمینی، گشنیز، جعفری، روغن کلزا و رشته فرنگی) نیز بخورد و همچنین با آغاز غذای کمکی، دادن آب جوشیده خنک شده به دفعات مورد علاقه شیرخوار، ضروری است.
رزاز توضیح داد: برای آغاز مادران برای روزهای اول، با یک قاشق مرباخوری از غذاهای مجاز آغاز نمایند و حجم ماده غذایی بر اساس اینکه کودک در چه ماهی واقع شده است و همچنین بر اساس تمایل وی افزایش می یابد. برای مثال در 6 ماهگی با یک وعده غذایی آغاز نموده و به 3 وعده غذایی رسانده می گردد و در صورتی که نوزاد اشتها داشت یک یا 2 میان وعده از پوره سبزی های مجاز برای وی در نظر گرفته می گردد.
رئیس انجمن تغذیه ایران در ادامه گفت: پس از غلات، گوشت (گوسفند و مرغ)، سبزی و میوه را باید در غذای شیرخوار گنجاند. گوشت ها، سبزی ها، میوه ها را می توان به شکل پوره (بدون نمک و یا شکر) به شیرخوار داد. بنابراین بعد از فرنی و پوره گوشت می توان پوره سبزی ها و میوه ها (پوره سیب، گلابی، موز رسیده و هویج) را به غذای شیرخوار اضافه نمود.
وی اضافه نمود: بعد از تحمل غذاهای یک جزئی مانند پوره گوشت (گوسفند و مرغ)، پوره سبزی ها و میوه ها می توان ترکیبی از دو یا چند ماده غذایی مانند سبزی، میوه، گوشت و غلات را به شکل پوره های ترکیبی یا سوپ به شیرخوار داد. عدس و ماش نیز به سوپ کودک می تواند اضافه گردد و همچنین با افزایش سن و پذیرش بیشتر کودک، سوپ و غذاهای نرم باید تبدیل به غذاهای سفت تر شوند، تا عمل تکامل جویدن را در کودک تقویت کرد.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور در ادامه با اشاره به اینکه همچنین مصرف انواع توت، گیلاس، آلبالو، خربزه، کیوی و شیر گاو به دلیل حساسیت و عدم تکامل کامل کلیه ها توصیه نمی گردد، بیان داشت: به علاوه عسل را به دلیل احتمال آلودگی به بوتولیسم نباید به کودک کمتر از یکسال داد. چون هنوز ایمنی مورداحتیاج برای مقاومت در برابر آن را ندارد. در نهایت از اواخر 11 ماهگی کودک می تواند تدریجاً از غذاهای سفره خانواده استفاده کند. از این ماه به بعد غذای اصلی کودک وعده های غذایی است که می خورد و شیر مادر تکمیل نماینده است. از اضافه نمودن نمک، ادویه و چاشنی ها و نیز رب گوجه فرنگی به غذای کودک زیر یک سال پرهیز کند.
رزاز گفت: اضافه نمودن موادی مثل شکر برای افزایش انرژی کودک باید محدود باشد تا ذائقه کودک به طعم شیرین عادت نکند. اضافه نمودن روغن زیتون، کره و ماست به منظور افزایش انرژی غذای کودک توصیه می گردد.
وی گفت: همچنین با اضافه نمودن مقداری گوشت و در ادامه لوبیا، نخود، عدس و حبوبات بعد از 9 ماهگی و اضافه نمودن تخم مرغ به صورت رنده شده به غذای کودک برای تأمین پروتئین مورداحتیاج کودک در غذای کودک توصیه می گردد.
رئیس انجمن تغذیه ایران با بیان اینکه اضافه نمودن بعضی مواد باعث می گردد که غذا از نظر ویتامین و املاح غنی گردد، توضیح داد: به این منظور به مادران توصیه می گردد که از سبزیجات برگ سبز مثل جعفری، شوید، گشنیز و…، سبزیجات نارنجی رنگ هم دارای محتوای ویتامین آ هستند و برای تأمین احتیاج به این ویتامین می توانید از هویج و کدو در تغذیه بچه ها استفاده نمایند.
رزاز، پودر آجیل را نیز هم به عنوان منابع مهمی از املاح و هم منبعی از انرژی و پروتئین برای استفاده در تغذیه بچه ها دانست.
منبع: همگردی