کیست تخمدان؛ تعریف، انواع، علائم و راه های درمان

به گزارش مجله مستانه، کیست تخمدان یکی از مسائل شایع بین خانم هاست که از انواع گوناگون مانند کیست جسم زرد و کیست فولیکول تشکیل می گردد. این مشکل در بسیاری از اوقات خود به خود درمان می گردد اما گاهی نیز در صورت رفع نشدن و عظیم شدن کیست افراد احتیاج به درمان جدی تری دارند.

کیست تخمدان؛ تعریف، انواع، علائم و راه های درمان

کیست تخمدان چیست؟

کیست های تخمدان یکی از مسائل رایج به خصوص در خانم هاییست که هنوز پریود را تجربه می کنند. این کیست ها کیسه هایی سفت و یا پر از مایع هستند که بر روی تخمدان شما ایجاد می شود. بیشتر اوقات این کیست ها دردی ایجاد نمی کنند. ممکن است افراد به طور کلی حداقل یک بار در چرخه قاعدگیشان دچار این مشکل شده ولی هرگز متوجه آن نگردند. بیشتر اوقات این کیست ها خود به خود و بدون احتیاج به درمان از بین می فرایند. این نوع کیست بیشتر در دوران بارداری افراد ایجاد می شود.

کیست زمانی مشکل ساز است که از بین نرود و عظیمتر شود. در این حالت است که باعث ایجاد درد می َشود. این نوع کیست می تواند نشانه ای از سرطان باشد که البته بسیار نادر است. احتمال ایجاد این سرطان با بالا رفتن سن بیشتر می شود.

علائم بیماری

بیشتر کیست های تخمدان کوچک هستند و باعث ایجاد مسئله ای نمی شوند. در صورتی که مسئله ای برای تخمدان شما ایجاد شود شما زیر شکمتان احساس فشار، نفخ، ورم و درد می کنید. درد آن می تواند آرام و یا سخت باشد و نیز می تواند در مقطعی ایجاد شده و سپس از بین برود.

گاهی اوقات کیست احتیاج به درمان فوری دارد. در صورتی که این علائم را مشاهده نمودید با پزشک خود مشورت کنید:

  • درد شدید و ناگهانی شکم
  • درد همراه با تب و استفراغ
  • سرگیجه، ضعف و از حال رفتن
  • تنفس سریع

گاهی اوقات این علائم نشان دهنده آن است که کیست شما باعث ایجاد پیچ خوردگی در تخمدان شما شده است.

آیا درد شما نشانه ای از کیست تخمدان است؟

گاهی اوقات پزشکات به یاری آزمایش لگن به کیست می رسند. پزشک شما از شما درباره دردتان و علائم دیگر می پرسد. همچنین ممکن است پزشکتان برای شما سونوگرافی تخمدان تجویز نماید تا بتواند تصاویری از داخل بدن شما دریافت کند. این تصویر جزئیات تخمدان شما را به پزشک نمایش می دهد.

بعضی آزمایشات خونی نیز ممکن است برای شما تجویز شود تا به یاری آن

  • بفهمید که آیا باردار هستید؟
  • بفهمید که آیا مشکل شما به دلیل هورمون ها بوجود آمده است؟
  • بفهمید که آیا مشکل شما نشانه سرطان است؟ (در صورتی که یائسگی را پشت سر گذاشته باشید)

انواع کیست تخمدان

بیشتر کیست ها فانکشنال هستند و بخشی از چرخه ماهانه به شمار می آیند و عبارتند از:

کیست فولیکول

تخمدان های شما معمولا در ماه یک تخم آزاد می کنند. این تخم ها عموما در یک کیسه کوچک به نام فولیکول رشد می کنند. زمانی که تخم آماده شد، فولیکول باز می شود و آن را آزاد می نماید. اگر این کیسه باز نشود، کیست فولیکول ایجاد می شود. این نوع کیست معمولا بین یک تا سه ماه وجود دارد و سپس از بین می رود.

کیست جسم زرد

زمانی که تخم آزاد می شود، فولیکول خالی منقبض گشته و برای تخم بعدی آماده می شود. در این حالت زمانی کیست ایجاد می شود که فولیکول بسته شده و مایعات درون آن جمع گردند. گاهی کیست جسم زرد در چند هفته مرتفع می شود اما گاهی ممکن است رشد کیست باعث ایجاد درد و خونریزی شود.

کیست غیر عملکردی (نان فانکشنال)

تخمدان بعضی خانم ها کیست های فراوانی فراوری می نماید. در چنین شرایطی سندرم تخمدان پلی کیستیک ایجاد می شود که باعث سخت باردار شدن خانم ها می شود. بعضی دیگر از کیست های غیرفعال می تواند در اثر سرطان ایجاد شود که از جمله آن می توان به کیست های تخمدانی اشاره نمود که عموما بعد از یائسگی در خانم ها ایجاد می شود (زمانی که پریود شما به خاتمه رسیده باشد) و می توانند سرطان زا باشند. در خانم های جوان احتمال ایجاد این نوع کیست بسیار کمتر است.

درمان کیست تخمدان

بیشتر کیست ها احتیاج به درمان ندارند و خود به خود از بین می فرایند. اگر کیست عظیم باشد و یا باعث ایجاد مشکل شود، پزشک شما باید آن را معاینه کند.

پزشکتان احتمالا داروهایی برای درد کیست به شما پیشنهاد می نماید. گاهی آنها در این مواقع قرص های ضد بارداری را تجویز می کنند. هورمون های موجود در قرص باعث از بین رفتن کیست نمی شوند اما می توانند از ایجاد کیست های بیشتر جلوگیری کنند.

بعضی کیست های تخمدان احتیاج به عمل جراحی دارند. این موضوع شامل کیست هایی می شود که عظیم هستند، از بین نمی فرایند و باعث ایجاد علائم گوناگون می گردند. کیست هایی که در نزدیکی زمان یائسگی به وجود می آیند احتیاج به جراحی دارند چرا که ممکن است نشانه ای از سرطان باشند. جراح ممکن است فقط کیست را خارج نموده یا این که به طور کلی تخمدان را خارج نماید، این موضوع به نوع کیست شما و تشخیص او بستگی دارد.

انواع گوناگون جراحی برای درمان کیست تخمدان

لاپاراسکوپی: این نوع جراحی برای کیست های کوچک انجام می شود. پزشک در این جراحی یک برش کوچک بالا و یا زیر شکم شما ایجاد می نماید. یک ابزار کوچک همراه با دوربین به پزشک یاری می نماید تا بتواند داخل بدن شما را ببیند و یک ابزار دیگر به پزشک یاری می نماید تا کیست و یا تخمدان را خارج نماید. در این حالت شما احتمالا احتیاجی به خوابیدن و استراحت شبانگاهی در بیمارستان نخواهید داشت.

لاپاراتومی: این نوع جراحی برای کیست هاییست که ممکن است سرطانی باشند. در این حالت باید برش بیشتری بر روی بدن ایجاد شود.

آیا شما مبتلا به کیست تخمدان بوده اید؟ از چه درمانی برای آن بهره بردید؟ تجربیات و دیدگاه های خود را با مخاطبان خبرنگاران درمیان بگذارید.

برگرفته از: webmd

منبع: setare.com
انتشار: 27 بهمن 1399 بروزرسانی: 27 بهمن 1399 گردآورنده: mastanehtoline.ir شناسه مطلب: 1311

به "کیست تخمدان؛ تعریف، انواع، علائم و راه های درمان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کیست تخمدان؛ تعریف، انواع، علائم و راه های درمان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید