آشنایی با مضرات و فواید بدنسازی برای آقایان، بانوان و نوجوان ها
به گزارش مجله مستانه، فواید بدنسازی چه هستند؟ معایب این ورزش پرطرفدار چیست؟ آیا بدنسازی برای بانوان مناسب است؟ معایب و فواید ورزش بدنسازی برای خانم ها شامل چه مواردی می گردد؟ ابهام هایی که در این ورزش برای بانوان وجود دارد چه هستند؟ ملاحظات بدنسازی برای نوجوان ها چیست؟ در ادامه به تمامی این سوالات پاسخ داده می گردد.
در بدنسازی افراد طی انجام تمرینات فشرده، ساختار بدنی خود را به اندامی ورزیده و عضلانی تبدیل می نمایند. به طور کلی بدنساز ها از سه راهبرد برای افزایش قدرت عضلانی استفاده می نمایند. اولین روش، انجام تمرینات وزنه برداری و ورزش های کششی و استفاده از تجهیزات مقاومت هیدرولیکی (مربوط به آب) است. دومین روش، استفاده از رژیم غذایی سخت و سنگین همراه با اضافه کردن پروتئین اضافی و مکمل ها به وعده های غذایی روزانه است. سومین روش، داشتن استراحت مانند خواب کافی برای سرحال شدن و دریافت نیروی تازه بین تمرینات پی در پی است. (این روش برای کسانی که می خواهند بدن سازی انجام دهند بسیار ضرورت دارد).
این مقاله به بحث درباره مضرات و فواید بدنسازی می پردازد که باید قبل از انتخاب بدنسازی به عنوان تمرین، درباره آن آگاه باشید.
فواید بدنسازی چیست؟
● اصلی ترین فایده در فرآیند بدنسازی نظم و انضباط است. این فعالیت برخلاف ورزش های دیگر، باعث افزایش روحیه در شخص بدنساز می گردد. این انضباط به این صورت است که شما می دانید که باید هر روز برای تمرین به باشگاه بروید و هیچ چیز مانع رفتن شما در زمان مشخص و تخصیص داده شده نخواهد شد. حتی این نظم و انضباط روی زندگی اجتماعی شما تاثیر گذار خواهد بود.
● حفظ سلامت کامل، یک فاکتور ضروری و اجتناب ناپذیر برای همه افراد است. برای بیمه کردن سلامت خود، داشتن فعالیت فیزیکی در حد مطلوب حائز اهمیت است. بدنسازی مثل دیگر ورزش ها باعث سالم و فعال ماندن می گردد. بدنسازی باعث ایجاد احساس خوب و انگیزه ای برای انجام کار های داخل و خارج از خانه بدون احساس خستگی زودرس می گردد. از این رو بدنسازی علاوه بر پیش گیری از بیماری، تاثیر مثبت روی شرایط سلامتی دارد و همچنین موجب جلوگیری از چاقی و فشار خون در میان افراد بدن ساز می گردد.
● افزایش اعتماد به نفس از دیگر فواید بدنسازی است؛ مثلا شما به طور مرتب توسط خانواده و دوستان مورد تشویق قرار می گیرید. تمرین کردن و داشتن ماهیچه های عضلانی و بهره مندی از ظاهر خوب در زندگی تاثیر مثبت می گذارد. علاوه بر این توانایی شما برای انجام تمرینات پرتحرک این باور را القا می نماید که می توانید بر هر ترس و چالشی در زندگی غلبه کنید.
● تمرینات بدنسازی به شما یاری می نماید تا استراحت کافی و خواب مناسب داشته باشید. ماهیچه ها بعد از فعالیت شدید خسته می شوند پس به استراحت نیازمند خواهید بود. نوجوانان بیشتر از همه به بدنسازی علاقه مند هستند، همین امر موجب می گردد در محیط های ناجور که امکان خطرات بیشتری وجود دارد حضور نیابند.
مضرات احتمالی بدنسازی
● یک تصور غلط در خصوص بدنسازی این است که باید مقدار قابل توجهی پروتئین مصرف نموده تا عضله بسازید. حتی برخی افراد در این کار زیاده روی نموده و در تمام وعده های غذایی پروتئین را می گنجانند. جذب پروتئین اضافه نه تنها مفید نیست بلکه ضرر نیز دارد. پروتئین اضافه روی اندام های بدن به ویژه کلیه فشار وارد می نماید.
● در زمان تمرین، بدن شما از راه تعریق آب زیادی را از دست می دهد و احتمال دهیدراته شدن (از دست رفتن آب بدن) خیلی بالا می رود. دهیدراته شدن موجب از دست دادن الکترولیت ها و در نتیجه سبب ضعف، سرگیجه و گاهی بی نظمی ضربان قلب می گردد.
● وزنه برداری تمرین اصلی فرآیند بدنسازی است. یکی از مهم ترین معایب وزنه برداری مسئله امنیت و ایمنی آن است. برای این منظور استفاده از وزنه به تنهایی صحیح نیست و باید از یک نگهدارنده برای جلوگیری از خطرات احتمالی ناخواسته بهره ببرید. زمانی که از هالتر برای تقویت عضلات دو سر و سه سر بازو می کنید، اگر به دلیل سنگینی وزن هالتر نتوانید حرکت به سمت بالا را تکرار کنید این امکان وجود دارد که به اصطلاح زیر هالتر گیر کنید و دچار مصدومیت در ناحیه کتف، شانه، کمر یا دست ها شوید.
● در بدن سازی به طور عمدی و شاید ندانسته به بدن خود آسیب وارد می کنید. شما باید توانایی برقرار کردن تعادل در دو سر وزنه را داشته باشید. اگر شما نمی توانید بدن خود را به طور کامل کنترل کنید، دانسته یا ندانسته باعث پارگی و استهلاک شدید عضلات می شوید و در نتیجه این فرسودگی باعث ایجاد آسیب های غیرقابل جبران به عضلات می شوند.
معایب و فواید بدنسازی برای خانم ها
تشخیص فواید و مضرات بدنسازی خانم ها به عهده خود بانوان است، چرا که علاقه شخصی در امر بدنسازی بانوان دخیل می گردد. شاید یکی از موارد زیر برای یک فرد مزیت تلقی شده و دیگر عیب بدنسازی باشد. در ادامه به تشریح بهتر این ابهامات دقت کنید:
ابهام 1 - بدنسازی باعث مردانه شدن ظاهر بدن زن می گردد.
اگر با جستجوی کلمه بدنسازی بانوان تصاویر بانوان بدنساز حرفه ای را مشاهده نموده باشید به منظور جمله ما پی خواهید برد. باید بدانید که این زنان بدنساز خود تصمیم به انجام چنین کاری گرفته اند. آن ها با پیروی از برنامه تمرینات و تغذیه خاص این شکل ظاهری را برای شرکت در مسابقات حرفه ای بدنسازی ساخته اند.
یکی از هورمون های اصلی که باعث افزایش رشد عضلات می گردد تستوسترون است و به صورت طبیعی در بدن مردان وجود دارد و در بدن بانوان فراوری نمی گردد.
حال بدنسازان خانم خود تصمیم می گیرند که با استفاده از استروئید ها یا سایر هورمون های رشد بدن خود را به شکل مردانه در بیاورند. حقیقت این است که بانوان، بدون استفاده از داور ها یا مکمل های رشد نیز می توانند به یک تناسب اندام ایده آل برسند و در عین حال نیز از هیچ مکمل مصنوعی استفاده نکند.
ابهام 2 - بدنسازی باعث سفتی عضلات و در نتیجه کاهش چابکی بدن می گردد.
باید بدانید این جمله تنها زمانی صدق می نماید که شما بخواهید بر روی قسمت های خاص از بدن تمرین کنید. اگر تمریناتی را انجام دهید که بازه حرکت عضلات کامل باشد، چابکی بدن افزایش پیدا می نماید؛ بنابراین اگر به عنوان یک زن به ورزش بدنسازی علاقه مند هستید، حین انجام تمرینات تنها بر روی چند نقطه از بدن مانند دست ها و شکم متمرکز نشوید؛ بهتر است تمریناتی را انجام دهید که در زمان کوتاه تمام عضلات بدن را به کار می گیرند.
پس زمانی چابکی خود را از دست خواهید داد که همه عضلات بدن را درگیر تمرین نکنید. در این میان انجام حرکاتی مانند اسکات، ددلیفت، شنا سوئدی و سایر تمرینات باوزنه یا حرکات پیلاتس با توپ بسیار توصیه می گردد.
ابهام 3 - بدنسازی باعث تبدیل چربی به عضله می گردد.
از دست دادن چربی بدن و ساخت عضله دو پردازش متفاوت در بدن هستند. اگر چربی بدن زنی زیاد است، باید با پیروی از یک رژیم غذایی و تمرینات هوازی چربی های بدن را کاهش دهد. برای ساخت عضله باید به انجام تمرینات بدنسازی بپردازید؛ بنابراین صرفا با انجام تمرینات با وزنه بدنسازی نمی توانید چربی ها را آب نموده و عضله بسازید.
صادقانه باید بگوییم که این افکار پیش پا افتاده در ذهن بسیاری از مردم وجود دارد. چربی و ماهیچه دو نوع بافت مجزا و متفاوت در بدن هستند که هیچ ارتباطی باهم ندارند. بدنسازی می تواند به ساخت عضله یاری کند، اما اگر هدف شما کاهش چربی های بدن است باید از یک رژیم لاغری همراه با ورزش و حرکات ایروبیک پیروی کنید.
از طرف دیگر مردم می گویند که اگر تمرینات بدنسازی را متوقف کنید، عضلات به چربی تبدیل می شوند! باید بدانید که دلیل کاهش حجم عضلات پس از توقف تمرینات بدنسازی تغذیه ضعیف و عادت های غذایی بد است. بانوان نگران این مسئله هستند که با توقف تمرینات بدنسازی دوباره به چاقی رو به رو شوند.
بدنساز هایی که تمرینات بدنسازی را متوقف می نمایند، اصولا به دلیل عادت های غذایی بد، پیروی نکردن از یک رژیم غذایی مناسب و عدم فعالیت بدن چاق می شوند.
با توقف تحرکات بدن، بدن آغاز به ذخیره چربی می نماید. اگر به عنوان یک زن به بدنسازی در مدت کوتاه علاقه مند هستید، بدانید که پس از توقف تمرینات خود باید سطح فعالیت بدن را به صورت متوسط نگه دارید و از رژیم غذایی مناسب بهره مند شوید.
ابهام 4 - بدنسازی باعث افزایش سایز سینه ها می گردد.
از آنجایی که سینه های بانوان عمدتا از چربی تشکیل شده اند، بدنسازی تاثیر مستقیمی بر روی سینه ها نمی گذارد. اگر درصد چربی بدن زیر 12 درصد برود، این امر باعث کاهش سایز سینه ها می گردد. البته از آنجایی که تمرینات بدنسازی عضلات کمر را تقویت می نمایند، افزایش حجم آن ها با افزایش سایز سینه ها اشتباه گرفته می گردد.
اما بانوان بدانند که اگر در نتیجه انجام تمرینات بدنسازی، درصد چربی بدن شما کمتر از 12 درصد گردد، سایز سینه ها کاهش خواهند یافت.
ملاحظات بدنسازی برای نوجوان ها (فواید و مضرات)
معمولا اگر سن یک نوجوان کمتر از 16 سال باشد، رشد بدن او هنوز ادامه دارد و متوقف نشده است. اگر این افراد زیر 16 سال با بلند کردن وزنه ها یا انجام حرکات به صورت اشتباه به استخوان های اسکلتی خود فشار بیاورند، احتمال ایجاد مصدومیت افزایش پیدا می نماید. حال اگر نوجوانان با ترکیب کردن تمرینات بدنسازی با وزنه با یک رژیم غذایی محدود و استفاده از مکمل های رشد مانند استروئید ها بیش از حد لازم در ورزش بدنسازی دخیل شوند، شرایط سلامت جسمی آن ها تا حد بسیار زیادی به خطر خواهد افتاد، مصدومیت هایی که شاید تا انتهای عمر خلاص شدن از آن امکان پذیر نباشد.
اگر نوجوانان به بدنسازی علاقه مند هستند، توصیه می کنیم ابتدا به سراغ تمرینات بدون وزنه بروند. تمرینات مبتنی بر وزن بدن با به کارگیری عضلات در تمام طول بدن نقش مهمی در ایجاد مبنایی برای آغاز بدنسازی حرفه ای خواهد داشت. نوجوانان بهتر است از مکمل های بدنسازی و مکمل های رشد دوری نمایند، چراکه به هم خودن تعادل هورمونی بدن نه تنها به تناسب اندام یاری نمی نماید، بلکه تاثیر منفی زیادی بر شکل ظاهری بدن دارد. علاوه بر این احتمال آسیب به اندام های داخلی مانند کبد، کلیه و قلب وجود دارد.
منابع: directlyfitness و healthline و lifestyle
منبع: setare.com