چه غذاهایی شما را خوش اخلاق می نمایند؟
به گزارش مجله مستانه، حتماً برای شما هم پیش آمده که بعد از صرف غذای مورد علاقه تان، احساس آرامش و نشاط کنید و حتماً با شرایط استرس زا روبرو شده اید و در این شرایط ناخودآگاه به سمت مواد خوراکی رفته اید، تا به این طریق، استرس را از خود دور کنید.
چه غذاهایی شما را خوش اخلاق می نمایند؟
حتماً برای شما هم پیش آمده که بعد از صرف غذای مورد علاقه تان، احساس آرامش و نشاط کنید و حتماً با شرایط استرس زا روبرو شده اید و در این شرایط ناخودآگاه به سمت مواد خوراکی رفته اید، تا به این طریق، استرس را از خود دور کنید.
فکر می کنید مواد غذایی به خلق و خو هم ربط داشته باشند؟ به نظر کارشناسان تغذیه، اگر بدن شما از نظر شیمیایی و ترکیبات طبیعی خود متعادل باشد، خلق و رفتار شما هم متعادل می گردد. عوامل زیادی می توانند تعادل بدن شما را به هم بزنند. به اسم مثال، بسیاری از زنان دچار کم خونی هستند. این مساله باعث افسردگی و خستگی زودرس می گردد، یا افراد سالمند معمولا با کمبود ویتامین های گروه B روبفرایند، که روی سیستم عصبی و رفتاری بسیار موثر است. در افرادی که به طور منظم و سر وقت غذا نمی خورند، قند خون دائماً در حال تغییر است و ثبات لازم را ندارد و همین مسأله روی قدرت تفکر و تمرکز و در نتیجه خلق و خو تأثیر می گذارد. برخی مردم هم به برخی مواد شیمیایی موجود در غذا حساسیت دارند که حین مصرف این مواد غذایی خاص، خلق و خوی آن ها دچار مشکل می گردد. در مطالعه ای که روی 200 نفر از مردم انگلستان انجام شد، تاثیر غذا بر سلامت فکری و روانی افراد، مورد مطالعه نهاده شد. به این افراد توصیه شد مصرف غذاهایی را که برای خلق و خو استرس زا هستند، قطع نمایند و همزمان میزان غذاهایی را که از فکر و خلق فرد حمایت می نمایند افزایش دهند. مواد غذایی که برای خلق فرد، استرس زا محسوب می شوند، شامل شکر، کافئین (موجود در قهوه) و شکلات (در صورت مصرف بیش از حد) است، در حالی که می توان برای مواد غذایی حمایت نماینده خلق و خو به آب، سبزی، میوه و ماهی اشاره نمود. 88 درصد افرادی که از رژیم های غذایی حمایت نماینده خلق و خو استفاده کردند، از نظر فکری و روانی، شرایط بهتری پیدا کردند. 26 درصد آن ها اظهار کردند تغییر خلق و خو در آن ها کمتر شده است. در 26 درصد دیگر تعداد حملات پانیک (هراس) و اضطراب کمتر شده بود و 24 درصد دیگر اسم کردند کمتر دچار حالت افسردگی شده اند.
گروه عظیمی از مواد شیمیایی موجود در مغز که خلقیات را کنترل می نمایند نوروترانسمیتر (میانجی عصبی) نام دارند. معروف ترین آن ها سروتونین است که به اسم ماده شادی آور به شمار میرود. این مواد شیمیایی معین می نمایند که آیا شما احساس خوبی دارید یا خیر، کاملا پرانرژی هستید یا کاملا خسته اید، تحریک پذیرید و کلافه به نظر می رسید یا نه. این مواد شیمیایی موجود در مغز که کاملا حیاتی هستند برای این که عملکرد طبیعی داشته باشند به انرژی احتیاج دارند و مغز یکی از معدود نواحی بدن است که برای تامین انرژی خود، کاملا و فقط به گلوکز وابسته است. گلوکز در شکر، قند و بسیاری مواد دیگر وجود دارد. متخصصان معتقدند اگر سطح گلوکز خون (قند خون)، تمام طول روز در شرایط پایداری باقی بماند و نوسان نداشته باشد، بتدریج مغز را تغذیه می نماید و مسئله ای پیش نمی آید.
برای این که قند خون حالت پایداری پیدا کند، باید از کربوهیدرات هایی استفاده کرد که قند خون را ناگهان بالا نمی برند. این کربوهیدرات ها در نان حاوی غلات، لوبیا، غلات کامل، سویا، سیب، هلو و سایر میوه ها وجود دارند. موادی مثل کیک، چای، چیپس، شکلات و شیرینی، قند خون را سریعا افزایش می دهند. در نتیجه بدن شما ناچار می گردد برای ورود این قندها به درون سلول یا ذخیره کردن آن ها به طور ناگهانی و به شدت، هورمون انسولین ترشح کند و تعادل طبیعی سیستم کنترل نماینده قند خون بر هم می خورد.
سعی کنید قند خونتان در شرایطی پایدار حفظ گردد، نگذارید قند خون دچار نوسانات شدید گردد. برای این کار باید در فواصل غذایی حتماً از میان وعده های غذایی بهره ببرید و هر چهار ساعت یکبار از تنقلاتی سالم بهره ببرید. توصیه می گردد از تنقلاتی مثل خشکبار، آجیل، میوه و سبزی استفاده گردد.
میزان آب مصرفی شما باید کافی و متعادل باشد. این میزان به فعالیت روزانه و درجه حرارت هوا هم بستگی دارد. هر چه فعالیت بیشتر باشد و هوا گرمتر، میزان آب مصرفی باید بیشتر گردد. یادتان باشد هیچ نوشیدنی ای جای آب را نمی گیرد. پس از آن غافل نشوید.
روزی 20 دقیقه ورزش کنید؛ زیرا روزی 20 دقیقه ورزش، خلق را تقویت می نماید. البته اگر می خواهید چربی های اضافی را آب کنید، باید نیم ساعت دیگر هم به ورزش ادامه دهید.
هیچ وقت سراغ رژیم های لاغری که ناگهانی و سریع وزن کم می نمایند نروید. کاهش وزن ناگهانی شما را کاملا عصبی و بداخلاق می نماید.
چربی در حد متعادل اثر ضد افسردگی دارد. به جای چربی های خالص از چربی های غیر اشباع ساده و پیچیده، روغن های گیاهی و روغن ماهی بهره ببرید، زیرا این چربی ها حاوی امگا-3 هستند که بسیار مفید است.
از شیر و گوشت بوقلمون بهره ببرید، زیرا حاوی تریپتوفان است. تریپتوفان اسید آمینه ای است که باعث می گردد قند خون در دسترس نوروترانسمیترها قرار گیرد. برای این که جذب تریپتوفان این مواد بیشتر باشد، کمی کربوهیدرات (مثل: نان، برنج، خرما و ...) همراه با آن ها مصرف کنید.
حتماً صبحانه میل کنید و اصلاً از خوردن آن صرف نظر نکنید.
وقتی به فروشگاهی می روید، بیشتر سراغ میوه و سبزی بروید، نه شیرینی و کیک و شکلات.
سعی کنید از مصرف غذاهایی که داخل سلفون پیچیده شده اند، اجتناب کنید.
مصرف قهوه و نوشابه های گازدار را محدود کنید.
هیچ وقت یک گروه از مواد غذایی را از رژیم خود حذف نکنید؛ مثلا به طور کل نان و برنج را از رژیم غذایی خود حذف نکنید، بلکه مصرف آن ها را به حد تعادل برسانید.
در تحقیقاتی که اخیراً انجام گرفته تعیین شده است در شرایط استرس و خستگی، زنان بیش از مردان سراغ تنقلات می فرایند و بیش از حد از آن ها استفاده می نمایند. آنالیز ها نشان داده است زنانی که با اصوات بلند روبرو اند یا کارهای سخت و طاقت فرسا دارند نسبت به مردان، بیشتر به سمت غذاهایی مثل شکلات، چیپس و پنیر روی می آورند. همین آنالیز ها نشان داده است مردان و زنان در دورانی که استرس دارند، بیشتر می خورند. در طول روز شرایطی پیش می آید که برای فرد ایجاد استرس و تنش می نماید، در این شرایط بیشتر افراد به خوردن روی می آورند، تا این استرس را رفع نمایند؛ حتی زنانی که به کارهای سخت مشغولند، در تعطیلات آخر هفته بیشتر می خورند.
در یک مطالعه 29 مرد و 34 زن 18 تا 45 سال مورد آنالیز نهاده شدند و به 3 گروه تقسیم شدند و از آن ها درخواست شد به حل مسائل ریاضی و هندسه مشغول شوند. در گروه اول، یک بلندگو نزدیک آن ها گذاشته شد، که صدای بسیار بلندی فراوری می کرد، به حدی که آن ها به سختی می توانستند مسائل ریاضی را حل نمایند و البته اعضای این گروه با آن که کلید کنترل صدا در دسترس آن ها بود، به هیچ وجه قادر نبودند صدا را قطع نمایند و باید آن را تحمل می کردند. در گروه دوم، همه شرایط مثل گروه اول بود، با این تفاوت که اعضای این گروه اصلاً نمی دانستند کلید قطع و کنترل صدا کجاست و برای گروه سوم اصل صدایی پخش نمی شد. بعد از اتمام حل مسائل ریاضی از افراددرخواست شد برای 12 دقیقه در اتاقک هایی بنشینند و قبل از آغاز مرحله بعدی تنقلاتی مثل چیپس، شکلات، ژله، پفک و غیره را میل نمایند. آنالیز ها نشان داد افراد گروه اول از همه بیشتر تنقلات خوردند و در این میان، زنها بسیار بیشتر از مردها پرخوری نموده بودند.
محققان معتقدند افراد برای پرت کردن فکر خود از حالاتی که باعث خستگی و استرس شده، به خوردن روی می آورند و این مسأله در زنان بسیار بیشتر است که گمان می رود به علت آسیب پذیرتر بودن و حساس تر بودن آن ها باشد.
منبع:http://www.khanevadeyema.com
/ن
منبع: راسخون